Primátori krajských miest chcú od ZMOS-u väčšiu pozornosť pre veľké mestá

15.02.2005 Celý región

Primátori krajských miest SR chcú, aby Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) venovalo väčšiu pozornosť problémom samosprávy vo veľkých mestách na Slovensku...
Primátori krajských miest SR chcú, aby Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) venovalo väčšiu pozornosť problémom samosprávy vo veľkých mestách na Slovensku. Konštatovali to na tlačovej konferencii v Prešove 8. februára po skončení dvojdňového zasadnutia primátorského klubu známeho ako K8.

Väčšina z prítomných sa vyjadrila za to, že ZMOS má svoje miesto v slovenskej spoločnosti. Bolo by krokom späť ho zrušiť, respektíve podnikať také opatrenia, ktoré by viedli k jeho rozštiepeniu.
Primátor Žiliny Ján Slota konštatoval, že doterajší stav v obsadzovaní postu predsedu ZMOS je neúnosný. \"Povedal som pánu Sýkorovi, že by malo dôjsť k rotácii starostu a primátora v dvojročných obdobiach, \" dodal Slota.
Najkritickejší bol primátor Trnavy Štefan Bošnák. Neverí pri tejto konštelácii vedenia ZMOS na čele s Michalom Sýkorom, starostom obce Štrba, že sa vo fungovaní ZMOS môže niečo v prospech veľkých miest zmeniť. A to už aj preto, že napr. rotáciu na poste predsedu ZMOS a iné požiadavky nastolili veľakrát. Zopakoval informáciu, že na najbližšom zasadnutí trnavského mestského parlamentu dá návrh na vystúpenie Trnavy zo ZMOS-u. Podotkol však, že s organizáciou chcú naďalej spolupracovať, ale táto spolupráca musí byť v inej polohe.
Členovia K 8 rokovali už v pondelok 7. februára s členmi predsedníctva ZMOS na čele so Sýkorom v Prešove. Hlavným predmetom sporu podľa K 8 je nedostatočná podpora veľkých miest pri presadzovaní zásad fiškálnej decentralizácie vyjednávacím tímom ZMOS-u.
(jj)
 

Vyberte región